Alle norske bedrifter må jobbe for likestilling og mot diskriminering. Likestillingsombudet kan også kreve å se deg i kortene.

Likestilling er en av de viktigste verdiene i det norske samfunnet, og vi har, sammenlignet med mange andre land, vært langt fremme med tiltak for å fremme lik verdi og like muligheter uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering, og alder. Det er imidlertid viktig å huske på at vi fortsatt har en lang vei å gå. Det er viktig at arbeidet med å fremme likestilling og hindre diskriminering fortsetter, og vi er helt avhengig av at bedrifter i alle størrelser jobber aktivt og målrettet med disse oppgavene.

Likestillings- og diskrimineringsloven

Likestillings- og diskrimineringsloven, slik vi kjenner den i dag, ble vedtatt i 2018, som følge av at man reviderte og slo sammen fire forskjellige diskriminerings- og likestillingslover. Målet var å lage et samlet juridisk rammeverk som søker å forhindre diskriminering og fremme likestilling på tvers av samfunnsområder.

Loven forbyr all diskriminering på grunnlag av kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, og andre vesentlige forhold ved et menneske.

Ombudet sin rolle i likestillingsarbeidet

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har ansvar for å følge opp at likestillings- og diskrimineringsloven etterleves i Norge. Arbeidet inkluderer både opplæring og veiledning, i tillegg til å blant annet føre tilsyn med bedrifter for å undersøke etterlevelse av lovens krav.

- Vi har som ombud et ansvar for å bidra med råd og veiledning, og å være en støtte for arbeidsgivere i deres arbeid, samt mennesker som mener seg diskriminert, forteller Thomas Jahren, Seniorrådgiver LDO.

- Det betyr at vi skal jobbe for å avdekke forhold som hindrer likestilling, bidra til bevisstgjøring og være en pådriver for endring av holdninger og handlinger i samfunnet, fortsetter Jahren.

  • Likestillings- og diskrimineringsombodet kjemper for dei som blir urettferdig behandla og diskriminerte. Dei som treng råd eller rettleiing om dette kan kontakte oss. Vi samarbeider med alle som jobbar for likestilling og mangfald og mot diskriminering.

    Bjørn Erik Thon er likestillings- og diskrimineringsombod.

    Les mer her

Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP)

I 2019 vedtok Stortinget en endring av likestillings- og diskrimineringsloven, som trådte i kraft 1. januar 2020. Endringen innebærer at alle arbeidsgivere i Norge må arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering innenfor egen bedrift. Arbeidsgiveren skal i henhold til § 26 i loven, dokumentere dette arbeidet gjennom årlige rapporter som beskriver aktiviteter og tiltak som er iverksatt og resultater som er oppnådd.

Offentlige virksomheter og private virksomheter med flere enn 50 ansatte, må i tillegg redegjøre for arbeidet sitt. Redegjørelsen skal publiseres i årsberetningen eller i et annet offentlig tilgjengelig dokument (eksempelvis årsrapport, på nettsiden eller lignende). Det samme kravet om redegjørelse gjelder for arbeidsgivere i private virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte, hvis en av partene på arbeidsplassen krever det.

- Vi i Likestillings- og diskrimineringsombudet har ansvar for å bidra til både veiledning og oppfølging av pliktene etter § 26 i likestillings- og diskrimineringsloven, sier Thomas Jahren.

-Fremover kommer LDO til å fortsette med både kurs og veiledning, og med kontroller av både bedriftenes aktivitetsplikt og redegjørelsesplikt, fortsetter Jahren.

Fremover kommer LDO til å fortsette med både kurs og veiledning, og med kontroller av både bedriftenes aktivitetsplikt og redegjørelsesplikt.
— Thomas Jahren, seniorrådgiver LDO
Skal norske virksomheter lykkes med aktivitetsplikten og redegjørelsesplikten, er det viktig at det finnes opplæringstilbud, gode verktøy og løsninger som bedrifter kan bruke selv.
— Thomas Jahren, seniorrådgiver LDO

Dette må du gjøre som arbeidsgiver

For å etterleve kravene i likestillings- og diskrimineringsloven, må arbeidsgivere gjennomføre målrettede aktiviteter og iverksette tiltak som fremmer et inkluderende og ikke-diskriminerende arbeidsmiljø.

Her er noen av de viktigste forpliktelsene en arbeidsgiver har:

  • Forebygging av diskriminering

Arbeidsgivere skal ta forholdsregler for å hindre diskriminering og trakassering på grunnlag av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, og andre vesentlige forhold ved et menneske. Dette inkluderer å utarbeide retningslinjer for likestilling og mot diskriminering og trakassering, samt å sørge for at disse er kjent og forstått blant alle ansatte.

  • Tilrettelegging og tilgjengelighet

Arbeidsgivere skal tilrettelegge arbeidsforholdene for å sikre at arbeidstakere, uavhengig av diskrimineringsgrunnlagene nevnt over, har lik tilgang til arbeid og ressurser, og kan utføre arbeidsoppgavene sine på en tilfredsstillende måte. Dette kan innebære tilpasninger for personer med funksjonsnedsettelser eller for eksempel fleksible arbeidstidsordninger for foreldre.

  • Lik lønn for likt arbeid

Arbeidsgivere må sikre at alle ansatte får lik lønn for arbeid av lik verdi. Dette krever systematisk vurdering av lønnsnivåer og lønnsutvikling for å finne og korrigere eventuelle kjønnsrelaterte lønnsgap.

  • Rekruttering og forfremmelse

Når det gjelder rekruttering og forfremmelse, må arbeidsgivere sørge for at prosessene er rettferdige og transparente, og at de ikke diskriminerer kandidater innenfor de forbudte diskrimineringsgrunnlagene. Dette kan innebære å bruke nøytrale stillingsannonser, implementere anonyme søknadsprosesser, og sikre mangfold i rekrutteringspaneler.

  • Håndtering av klager

Arbeidsgivere må ha effektive prosedyrer for håndtering av klager relatert til diskriminering eller trakassering. Det er viktig at ansatte opplever at det er trygt å melde fra om uønskede forhold og hendelser og at sakene blir behandlet seriøst og konfidensielt.

Opplæring og bevisstgjøring

For å fremme et inkluderende og likestilt arbeidsmiljø, bør arbeidsgivere tilby opplæring og bevisstgjøringsprogrammer om likestilling og diskriminering. Det kan hjelpe ansatte å forstå viktigheten av mangfold og inkludering, samt deres egne rettigheter og forpliktelser.

Det kan virke krevende å komme i gang med likestillingsarbeidet, og dette er ofte et område som mange bedrifter ikke har kompetanse eller ressurser til å sette seg inn i. Da er det viktig at det finnes gode opplæringstilbud og verktøy.

-Skal norske virksomheter lykkes med aktivitetsplikten og redegjørelsesplikten, er det viktig at det finnes opplæringstilbud, gode verktøy og løsninger som bedrifter kan bruke selv, forteller Thomas Jahren.

Gratis webinar om likestillings- og diskrimineringsloven

5. mars inviterer Tavler, i samarbeid med Codex Advokat og Sustainability, til et gratis webinar hvor vi vil fortelle deg om kravene i lovverket, ta deg gjennom praktiske problemstillinger, og ikke minst vise deg hvordan likestillingsarbeidet kan gjøres enkelt og effektivt med Tavler sitt digitale verktøy. I tillegg vil Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) innlede webinaret med å fortelle litt om hva som forventes av bedriftene og dele noen av sine erfaringer.

Webinaret vil gi deg helhetlig oversikt over regelverket og hva som kreves av deg og din bedrift for å etterleve Likestillings- og diskrimineringsloven, inkludert hva du må gjøre for å oppfylle aktivitets- og redegjørelsesplikten.

-Vi ser at kvaliteten på arbeidet øker når det gis veiledning og gode råd. Tirsdag 5. mars deltar derfor LDO med innlegg på webinar arrangert av Tavler AS, som også Sustainability AS og Codex Advokat skal bidra på, forklarer seniorrådgiveren.

-Vi er veldig positive til at fagområder forener krefter for å hjelpe bedrifter med disse viktige oppgavene, avslutter Jahren.

 

 

Vi inviterer til gratis webinar om likestillings- og diskrimineringsloven 5. mars kl 08.30.

I samarbeid med Codex Advokat og Sustainability, vil vi i dette webinaret fortelle deg om kravene i lovverket, ta deg gjennom praktiske problemstillinger, og ikke minst vise deg hvordan likestillingsarbeidet kan gjøres enkelt og effektivt med Tavler sitt digitale verktøy. I tillegg vil Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) innlede webinaret med å fortelle litt om hva som forventes av bedriftene og dele noen av sine erfaringer.


Forrige
Forrige

Kvalitetssikring av kostnadene knyttet til anskaffelsen av de nye redningshelikoptrene

Neste
Neste

Sustainability, Codex Advokat og Tavler inngår samarbeid for å hjelpe norske bedrifter med likestillingsarbeidet