Derfor er det viktigere enn noen gang å jobbe med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i bygge- og anleggsbransjen

SHA

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet. I følge Arbeidstilsynet døde åtte arbeidstakere, og det ble registrert 2858 arbeidsskader i næringen bygge- og anleggsvirksomhet i 2022.

Det er viktigere enn noen gang å ta arbeidet med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) på alvor. SHA-arbeidet er forankret i byggherreforskriften, som er den delen av HMS-regelverket som stiller krav til systematisk arbeid med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i forbindelse med planlegging, prosjektering og utførelse av bygge- og anleggsprosjekter.

Byggherreforskriften beskriver hvordan byggherren, de prosjekterende, koordinatorer og arbeidsgivere skal ivareta sine egne oppgaver for å ivareta arbeidernes sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på de midlertidige arbeidsplassene som prosjektet legger til rette for. Det er altså flere aktører som skal samarbeide gjennom prosjektforløpet for å sikre at de som til slutt gjennomfører arbeidet, skal arbeide under akseptable arbeidsforhold. Da er det viktig med strukturert planlegging, god kommunikasjon, og ikke minst verktøy som hjelper deg med å systematisere arbeidet på tvers.

I 2022 døde åtte arbeidstakere og det ble registrert 2858 arbeidsskader i næringen bygge- og anleggsvirksomhet. I gjennomsnitt har åtte personer omkommet i næringen per år de siste ti årene. Det viser rapporten «Ulykker i bygg og anlegg – rapport 2023».
— Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Hvem gjelder SHA-regelverket for?

Byggherren har øverste ansvar for SHA i bygge- eller anleggsprosjektet, men de prosjekterende, koordinatorer i henholdsvis prosjektering og utførelse, arbeidsgivere og enkeltpersonforetak, har alle selvstendige oppgaver å forholde seg til i byggherreforskriften.

Byggherren, eventuelt i samarbeid med en byggherrens representant, skal for eksempel utvikle tilbudsgrunnlag som informerer om spesifikke tiltak for å håndtere risiko som følger av byggherrens og de prosjekterendes valg i prosjektet. Arbeidsgivere og enkeltpersonforetak som bruker tilbudsgrunnlaget når de utvikler tilbud, skal på sin side inkludere de spesifikke tiltakene i tilbudene, og de skal gjennomføre tiltakene dersom de får jobben.

Hvorfor må vi ha en SHA-plan?

En SHA-plan er en prosjektspesifikk plan for å håndtere akkurat de risikoforholdene som er knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i det aktuelle bygge- eller anleggsprosjektet. En SHA-plan skal bestå av spesifikke tiltak for å håndtere risiko som følger av byggherrens og de prosjekterendes valg i prosjektet. Den skal ikke liste opp alle mulige krav og retningslinjer fra øvrige deler av HMS-regelverket.

Det hviler allerede mange krav på arbeidsgivere, og SHA-planen skal fortelle om hva som eventuelt må legges til den ordinære internkontrollen for HMS i akkurat dette prosjektet. SHA-planen skal brukes til å styre arbeidet med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø gjennom hele prosjektets utførelsesfase, og den skal derfor holdes levende og oppdatert gjennom alle prosjektets endringer.

Hva skal SHA-planen inneholde?

  • Beskrivelse av bygge- og anleggsplassens organisering, roller, ansvarsfordeling og entrepriseform

  • En framdriftsplan, som viser når og hvor de ulike arbeidsoperasjoner skal finne sted, og som også tar høyde for koordinering av operasjonene

  • Beskrivelser av de spesifikke tiltakene som skal til for å håndtere SHA-risiko i akkurat dette prosjektet

  • Rutine for behandling av endringer og oppdatering av planen

 

Trenger du hjelp til SHA-arbeidet?

Vi i Tavler har lang erfaring med å hjelpe både små og store prosjekter med SHA-arbeidet. Ved bruk av enkle og effektive digitale verktøy, og vår kompetanse innenfor fagfeltet, hjelper vi deg med å strukturere og gjennomføre SHA-arbeidet på en enkel og effektiv måte.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre SHA-eksperter, eller les mer om våre SHA-tjenester her.

Forrige
Forrige

Codex Advokat, Kiwa og Tavler forener krefter for å forsterke arbeidet med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA)

Neste
Neste

Smarter Solutions Group og Tavler inngår HMS-samarbeid