Risikostyring i prosjekter og virksomheterer

Prosjekter er kjennetegnet ved at de er tids- og kostnadsavgrensede initiativ som vanligvis gjennomføres med formål om å styrke virksomheten og bidra til dens måloppnåelse. Virksomhetsrisiko er kjennetegnet ved å redusere usikkerhet knyttet til de strategiske veivalg som tas og den daglige operasjonelle driften. De to må sees i sammenheng.

Når vi bistår våre kunder med risikostyring, er vi opptatt av etablering av tydelige mål, og deretter hvordan risiko kan påvirke måloppnåelse. Vi benytter ISO 31000 som metodisk utgangspunkt, der risiko er definert som «effekten av usikkerhet knyttet til måloppnåelse». Å ha tydelige mål er derfor avgjørende for at risiko i prosjekter og virksomheter skal ha en referanse mht. hva som er høy, lav og middels risiko. Vi bistår med å etablere målbilder, identifisere og analysere risiko, samt finne de mest optimale tiltak for å nå prosjektets og virksomhetens mål.

Fra utforming av mål til gjennomføring av tiltak

For prosjekter og virksomheter bistår vi med hovedsakelig seks områder; målprosesser, risikovurderinger, risikostrategi, utforming og implementering av tiltak og etablering av ønsket risikokultur. I tillegg bistår vi med utforming av en optimal organisering for å jobbe med dette. Man kan jobbe med alle samlet for å få en helhetlig tilnærming, eller man kan velge å jobbe med ett av områdene.

Gjennom målene rammer vi inn prosjektet og virksomhetens planer og etablerer samtidig akseptkriteriene. Allerede på dette stadiet bistår vi med å gjøre overordnete vurderinger om målene er fornuftige, grad av risiko og beskriver eventuelle gap mellom ambisjonsnivået og kapasiteten til å oppnå dem.

  • Ved valg av mål etableres virksomhetens eller prosjektets risikoeksponering. Mål settes på virksomhetsnivå typisk innenfor områdene kunder, marked, kompetanse, kultur, innovasjon, sikkerhet, bærekraft, drift og økonomi. For prosjekter settes de typisk innenfor sikkerhet, tid, kost og kvalitet. Vi har erfaring med strategi- og målprosesser og benytter blant annet metodeverkene SMARTE-mål, balansert målstyring, OKR (objectives and key results), samt gjennom velkjente KPI’er (key performance indicators).

    Våre konsulenter har bred erfaring med å etablere mål, og lede prosjekter og virksomheter gjennom målprosessene. Gjennom dette bistår vi med at dere har tydelige mål med et ambisjonsnivå som er i harmoni med evnene til å nå dem.

  • Å finne risiko-forhold som kan påvirke ett eller flere mål, er avgjørende for å ta de riktige beslutninger på veien mot måloppnåelse. Risiko identifiseres på mange ulike måter, eksempelvis gjennom arbeidsmøter eller ved å studere tidligere hendelser. Vi har bred erfaring med de mest anerkjente metodene både nasjonalt og internasjonalt innen risikoidentifisering, eksempelvis ISO31000/31010 og NS5814. Vi har også erfaring med hvordan dette arbeidet kan utføres uten å benytte for mye av prosjektets eller virksomhetens tid. Vi ser på både nedside og oppside når vi vurderer påvirkning risiko kan ha på mål. Da får vi vurdert begge sider av saken.

    Våre konsulenter gjennomfører risikoprosesser og beskriver disse påvirkning på målene som er satt. Vi legger særlig vekt på de forhold som kan påvirke mange mål.

  • Risikostrategien er en del av, eller gir føringer for virksomhetens eller prosjektets risikoappetitt, hvorvidt det er ønskelig å være risikovillige, risikoaverse eller risikonøytrale for de ulike målene. Gjennom risikostrategien velger virksomheten eller prosjektet overfor hvilke mål de skal være risikovillige, risikoaverse og/eller risikonøytrale og at dette i sum gir en god harmoni mellom risikoeksponeringen og den tilgjengelige risikokapasiteten. Det handler om å ha fokus og å prioritere.

    Vi bistår med å utarbeide en risikostrategi og kontinuitetsplaner om uventede hendelser skulle inntreffe underveis. Da vet du hva du skal prioritere, og hva du gjør om noe uventet skulle skje.

  • Et tiltak er den aktiviteten du igangsetter for å håndtere en trussel eller mulighet, slik at sannsynligheten for ønsket måloppnåelse øker. Tiltakene kan være mindre justeringer, til særskilte prosjekt som går over lengre tidsperioder. Det avgjørende er at tiltakene som igangsettes er mulig å gjennomføre. Tiltak som ikke gir den nytte eller gevinst man hadde sett for seg, bør man avslutte eller justere. Å vurdere tiltak underveis er derfor helt avgjørende.

    Våre konsulenter har lang erfaring med å se på kost/nytte av tiltak, samt organisering av tiltaksarbeidet, slik at man får mest mulig igjen for de initiativ som blir besluttet.

  • Risikokultur er ansett som den største barrieren mot måloppnåelse. Dette handler om hvordan vi nærmer oss tema risiko i målprosessene. Risikokultur handler om å ha det lederskapet og verdigrunnlaget som er mest egnet ut fra den situasjon man er i. Denne situasjonen er det målene og risiko-forholdene som gir føringer for.

    Våre konsulenter har bred erfaring med å jobbe med kultur og lederskap, og særlig innen grensesnittet mål og risiko. Vi jobber med å senke barrieren, slik at ønsket måloppnåelse er innen rekkevidde.

  • Hvordan man organiserer seg, vil ha mye å si for måloppnåelse, håndtering av risiko og oppfølging av risikostrategi og tiltak. Vi anbefaler som regel tre sentrale roller for dette arbeidet; Måleier, risikoeier og tiltakseier. Dette kan håndteres av samme team, men viktigheten av å skille på rollene og ha på «riktig hatt» har vi erfart er viktig for å ta de beste beslutninger og holde på momentum.

    Våre konsulenter jobber sammen med deg for å finne den mest optimale organisering av mål- og risikoarbeidet, slik at dere står godt rustet til å jobbe med dette.

Dette kan vi hjelpe deg med:

Kontakt oss for en prat