Bærekraft_11.jpg

Oppnå bærekraft med effektiv risikostyring

En tragisk sommer med hetebølger, skogbranner og flomkatastrofer. Klimaforskeres varsler har blitt en realitet og FNs klimapanel advarer om at ekstremvær blir langt mer vanlig. Hvordan styrer vi risiko for vår virksomhet med slike fremtidsutsikter?

-Av Mette Fossum, medeier Tavler AS.

Den kraftige flommen i Mellom-Europa i sommer tok 200 menneskeliv. Skogbranner i USA og Sibir ødelegger store landområder, bidrar til store utslipp og truer eksistensgrunnlaget for mennesker og dyr. I Norge har vi opplevd flom, tørke og branner i stadig større grad de siste årene, og beregninger viser at hetebølger og ekstremregn er av de største risikofaktorene framover.

Risikostyring er en viktig del av vår daglige ledelse. Men hvordan skal vi som ledere styre risiko knyttet til klimaendringer og stadig flere krav til en bærekraftig virksomhet? Vi vil være bedre rustet, jo tidligere vi forbereder oss og gjør gode risikovurderinger.

Bevisstheten rundt bærekraft er stadig økende. Av nettsider og innlegg i media kan det se ut som mange bedrifter har et enormt fokus på nettopp bærekraft. Men realiteten er nok ikke helt slik. Mange ledere i norske virksomheter klør seg i hodet over hvordan man kan drive god styring av bærekraftsarbeidet. Hvor starter vi? Hvordan skal vi sette en god strategi? Hvordan skal vi rapportere og kommunisere? Hva vil komme av regler og lovverk? Hvordan sikrer vi eiendelene våre mot klimaendringer?

Hva kreves?

Allerede i dag stilles det krav til redegjørelse om samfunnsansvar i regnskapsloven §3-3c der store foretak skal «... redegjøre for hva foretaket gjør for å integrere hensynet til: menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, likestilling og ikke-diskriminering, sosiale forhold, det ytre miljø, bekjempelse av korrupsjon i sine forretningsstrategier i sin daglige drift og i forholdet til sine interessenter».

I tillegg gjør EUs taksonomi seg gjeldende framover- altså EUs system for klassifisering av grønne aktiviteter. Her pålegger EUs ESG-forordning aktører i finansmarkedet opplysningsplikt hva gjelder bærekraftsrisiko. EUs mål er nemlig å sikre at kapitalen flytter seg i en retning som bidrar til at vi når klimamålene, og systemet skal sørge for at det ikke er mulig å gjemme seg bak fine formuleringer og bærekraftsstrategier.

Det er også verdt å merke seg at toppsjefen i BlackRock – verdens største kapitalforvalter – Larry Fink, ber selskapene de investerer i om å redegjøre for sin klimarisiko og strategier som innebærer «netto null» utslipp innen 2050.

I tillegg er det en rekke krav og forventninger fra forbrukere, kunder, myndigheter og kanskje samarbeidspartnere om at virksomheten de skal kjøpe noe fra eller samarbeide med, har en bærekraftsstrategi der man viser at man er en del av den globale dugnaden.

Så hvor begynner vi?

Klimarisiko er selve grunnsteinen i bærekraftsrapporteringen – og det er kanskje der du og din bedrift skal begynne. En god prosess innebærer deltakelse fra flere deler av virksomheten, og ved bred deltakelse, sørger ledere for å involvere og forankre samtidig. En risikovurdering i fellesskap vil få frem både usikkerheter, trusler og muligheter, og gjennom gode prosesser, bygger man bærekraftsstrategien stein for stein.

Mange synes dette arbeidet er komplisert, og vi i Tavler AS har utviklet en tavle med tanke på å kunne levere en redegjørelse for bedriftens klimarisiko slik det blant annet kreves i regnskapslovens § 3-3c, eller for å kunne rapportere på klimarisiko til standarder som TCFD eller GRI. Her setter grupper seg sammen og jobber seg gjennom prosesser som etablerer rammer for arbeidet, kartlegger nåsituasjon, setter seg mål for framtidig situasjon, vurderer trusler og muligheter på veien dit, og utvikler tiltak for å øke evnen til målene som er satt. Tavlene har veiledninger og relevante sjekklister for prosessen integrert i tavla. Ved å skrive i tavledokumentet samtidig som man gjennomfører prosessen, utarbeides også en rapport som dokumentasjon på utført arbeid. Denne dokumentasjonen erstatter mangfoldige sider med rapportering og er et presist beslutningsgrunnlag for ledergrupper og styrer.